Languages
 • Suomi
  • English

Kuinka kevytyrittäjä täyttää vuoden 2022 veroilmoituksen?: Ninjoun vinkit

Kevytyrittäjä tekemässä veroilmoitusta

Kevytyrittäjänä kuulut henkilöasiakkaiden piiriin verotuksessa. Yleensä, jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos haluat kuitenkin hakea vaikkapa tulojen hankkimiseen kohdistuvia kuluja verovapaaksi, eli korjata veroilmoitustasi, ilmoituksen määräpäivä on toukokuussa. Tarkista omaa veroilmoitustasi koskeva päivämäärä vaikkapa OmaVerosta heti kun se on saatavilla ja merkitse kalenteriisi. 

Ninjou auttaa kevytyrittäjän laskutukseen liittyvässä veroilmoituksessa

Ninjou voi auttaa sinua selvittämään parhaan tavan laskuttaa kuluja asiakkaalta. Kannattaa jutella asiasta kanssamme vaikka jo ennen kuin sovit asiakkaan kanssa laskutuksesta ja summista. Käytännölliset ja kokemukseen perustuvat vinkkimme voivat olla suureksi avuksi, jos vasta aloittelet omaa laskutustasi kevytyrittäjänä.

Ninjoun käyttäjän saat käyttöösi kätevän infotyökalun, jolla saat aina veroilmoitukselle nopeasti kaikki olennaiset verovapaaksi haettavat summat. Meiltä saat myös veroilmoituksen täyttöohjeet ja veroneuvontaa.

Kysy rohkeasti meiltä verotusasioistakin vaikkapa chatin kautta! Palvelemme arkisin ns. perustoimistoaikoina klo 9-16, mutta viestin voit jättää mihin vuorokauden aikaan tahansa, omien aikataulujesi mukaan. Palaamme asiaan pikimmiten, yleensä heti seuraavana arkipäivänä.

P.S. Seuraathan meitä myös Facebookissa…?

Matka- ja kulukorvaukset kevytyrittäjän laskutuspalvelussa

Laskutuspalvelun kautta voit saada maksatukseen esimerkiksi matkakorvauksia ja päivärahoja, jotka sisältyvät laskutukseen. Tällaiset kulukorvaukset maksetaan ilman ennakonpidätystä, eli ne pitää erikseen hakea verovapaiksi kevään veroilmoituksella. Huomaa, että matka-, majoitus- ja tarvikekulut ovat täysin verovapaita ja niitä voi sisällyttää Ninjoun laskutukseen asiakkaalta veloitettaviksi. Tarvikekuitit voivat koostua vaikkapa asiakkaan tilaukseen käytetyistä maaleista, ruuveista tai muusta asiakkaalle myydystä materiaalista. Kuittien perusteella maksettuja verottomia korvauksia ei tarvitse, eikä pidä hakea verovapaaksi, ne ovat jo verottomina ilmoitettu ja maksettu.

Esimerkki 1: Kevytyrittäjän verovapaaksi erikseen haettavat, laskutukseen sisältyvät kulut

Sovit asiakkaasi kanssa laskutuksen 200 euroa ja kulut, kuten päivärahat, sisältyvät laskutukseen. Ninjou ilmoittaa korvaukset verottamattomina tuloina verottajalle. Jollet hae näitä korvauksia erikseen verovapaiksi kevään veroilmoituksella, sinulle tulevat jäännösverot eli ns. mätkyt maksettavaksi.

Ilman ennakonpidätystä maksettu kilometrikorvaus on haettava verovapaaksi veroilmoituksen kohdassa “Muut vähennykset”:

 1. Valitse: “Matkakulut – KYLLÄ”.
 2. Paina “+Lisää uusi matkakulu”-nappia.
 3. Valitse: “Muu kuin asunnon ja työpaikan välinen matka”.
 4. Valitse: “Tilapäiset työmatkat ja erityisalan työmatkat”. - tämä on suurimmalle osalle Ninjoun käyttäjiä se oikea valinta.
 5. Kulkuneuvon tyyppi: Muu kuin julkinen kulkuneuvo.
 6. Kulkuneuvo: “omat auto”.
 7. Onko työnantaja maksanut verovapaata matkakustannusten korvausta? – EI.
 8. Oletko kulkenut säännöllisesti saman edestakaisen matkan? – EI.
 9. Mistä – mihin – kirjoita määränpäähän “Useita työkohteita”.
 10. Yhden päivän aikana kuljetun matkan keskimääräinen pituus – Katso matkojen keskipituus omilta sivuiltasi, kohdasta “verotustiedot”.
 11. Ajanjakso, jolloin olet tehnyt näitä matkoja – oletuksena on koko vuosi, tätä ei pidä muuttaa, jollet ole aloittanut matkatyötä kesken vuoden.
 12. Matkapäivien määrä valitulla ajanjaksolla – Katso matkapäivien määrä omilta sivuiltasi, kohdasta “verotustiedot”.
 13. Lopuksi valitse: “OK”

Päivärahat eli lisääntyneet elantokustannukset haetaan verovapaaksi seuraavalla tavalla kohdassa "Esitäytetyt tulot ja vähennykset”:

 1. Paina “Tulonhankkimismenot”-linkkiä.
 2. Katso teksti: “Palkkatulojen tulonhankkimismenot” ja paina “Avaa erittely”.
 3. Etsi “Lisääntyneet elantokustannukset” – kenttä. Täytä kenttään päivärahojen määrä koko vuodelta. Määrän löydät omilta sivuilta kohdasta “Verotustiedot”.
 4. Kohtaan “Muut menot” laitetaan yhteenlaskettuna Ninjoun palvelumaksu, sairausvakuutusmaksu, mahdollinen tapaturmavakuutusmaksu sekä YEL-vakuutus. YEL lasketaan mukaan, jos Ninjou on maksanut sen puolestasi. Jos maksat YELin itse, tiedot menevät vakuutusyhtiöltä automaattisesti verohallintoon. Kaikki edellä mainitut tiedot löytyvät vuoden viimeisen palkkalaskelman toiselta sivulta. Palkkalaskelmat löydät omilta sivuiltasi kohdasta “Palkkalaskelmat”.

Kevytyrittäjä voi myös saada verovapaita korvauksia, jos ne laskutetaan sovitun palkkion päälle ja eritellään laskulla. Käytännössä asiasta kannattaa sopia asiakkaan kanssa etukäteen kirjallisesti, eikä loppusummalle saa asettaa keinotekoista, kulukorvauksia rajoittavaa kattoa. Eli verotettavan tulon määrä ei voi pienentyä vain sen vuoksi, että matkustetaan pidemmälle.

Esimerkki 2: Kevytyrittäjän verovapaat, palkkion lisäksi laskutettavat kulut

Sovit palkkioksi 200 euroa ja sen päälle laskutettavaksi yhden päivärahan 44 euroa ja 100 kilometrin matka = 100 x 0,44 euroa. Laskun loppusumma on 287 euroa, josta verotonta tuloa on 88 euroa ja veronalaista 200 euroa.

Näitä kuluja sinun ei tarvitse, eikä pidä hakea verovapaaksi, koska ne ovat jo vähennetty lopullisesti verotettavasta tulostasi palkanmaksun yhteydessä.

Huomaa etteivät ylläolevat esimerkit ota kantaa arvonlisäveroon. Arvonlisävero on ihan oman (mahdollisesti useammankin) artikkelinsa veroinen aihe! Arvonlisäveroa sinun luonnollisesti tarvitse myöskään ilmoittaa, se kuuluu Ninjoun tehtäviin.


Tiesithän, että voit hakea verovähennyksiä myös työhösi liittyvistä työkaluista jopa viisi vuotta jälkikäteen! Kannattaa siis kaivella vanhatkin kuitit laatikon pohjalta ja hakea huojennusta veroihinsa. Verottomat korvaukset Ninjou ilmoittaa automaattisesti verottajalle, jolloin laskutuspalvelumme käyttäjänä sinun ei tarvitse ilmoittaa näitä kuluja erikseen kevään veroilmoituksella.