Ninjoun kevyttyöntekijä tekee työtä työsuhteessa ja siihen normaalina osana kuuluu markkinoiden paras eläkevakuutus: Työntekijän eläkevakuutus eli TyEL. Ninjoulla työtä tehdessäsi kaikki työ, josta laskutamme asiakasta, sisältää aina automaattisesti työeläkevakuutuksen sekä muut sosiaaliturvamaksut. Et siis tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta, koska olet täysin työntekijä.
TyEL takaa sinulle reilusti kertyvän työeläkkeen ja se mahdollistaa esimerkiksi vanhuuseläkkeen ja sairauseläkkeen maksamisen työuran verotettavien tulojesi perusteella.
Toisin kuin yrittäjän eläkettä eli YELiä, työntekijän työeläkemaksua ei määritellä itsenäisesti, vaan se on keskimäärin noin 25% verotettavasta tulostasi laskettuna. Työnantajan osuus TyEL-maksusta on yleensä noin 18% ja työntekijän osuus noin 7%. Nämä luvut vaihtelevat vuodesta toiseen. Karkeasti laskien: jos tienaat verotettavaa palkkaa 100 euroa, pitää eläkkeitä maksaa lisäksi 25 euroa. Asiakkaalta me laskutamme tuon eläkemaksun. Riittävä laskutus pitää tietysti suunnitella yhdessä, kun saamme sinulta palkkatoiveen.
TyEL-maksun etu verrattuna YELiin on lähinnä se, että työeläkemaksua ei voi maksaa liian vähän edes vahingossa. Ninjou valvoo ja huolehtii, että eläkemaksut menevät automaattisesti eläkeyhtiölle tulojesi mukaisesti. Moni yrittäjä asettaa YEL-työtulonsa alhaiseksi säästääkseen eläkemaksuissa*. Tämä johtaa alhaisempiin eläkekertymiin pitkällä aikavälillä. Palkansaajien eläke määräytyy suoraan palkkatulojen perusteella, joka yleensä vastaa todellisia ansioita paremmin.
Eläkejärjestelmän yleisiä etuja:
- vanhuuseläke
- osittainen varhennettu vanhuuseläke
- työkyvyttömyyseläke
- työuraeläke
- kuntoutusetuudet
- perhe-eläke
Sinun työlläsi on arvoa, jota ei kannata polkea eläkemaksuissa säästämällä.
*Lähde: https://www.etk.fi/blogit/yrittajan-elake-jaa-palkansaajien-elaketta-pienemmaksi/
Lue myös Ninjoun blogin muut artikkelit.